AKSESUARLAR
AKÜ YÖNETİM SİSTEMİ
Teklif İste Servis Talebi Katalog
ÖNE ÇIKAN ÖZELLİKLERİ
- Her Akü Üzerinde Bağımsız Şarj Regülasyonu – BMS batarya sistemindeki aküleri ayrı ayrı izleyerek, akülerin şarjı sırasında voltaj dengeleme işlemi yapar. Dengeleme işlemi sayesinde her akünün eşit şekilde şarj olması sağlanmakta, akülerin ömrü artmaktadır.
- Dengeleme işlemi sırasındaki osiloskop grafiği: BMS modülleri ile 3 akünün şarj voltajları birbirinden farklı ayarlanarak akülerin aynı seviyede şarj olması sağlanır.
- Akülerin Aşırı Şarj Edilmesini Önler: Dengeleme işlemi akü grubunun şarj edilmesi sırasında istenmeden oluşabilecek aşırı şarj durumlarını önler. BMS modülü aşırı şarjın önlenmesi ile gaz çıkışını, sıcaklık artışını limitlemeye yardımcı olur.
- Akülerin Düşük Şarj Edilmesini Önler – Dengeleme işlemi aynı zamanda istenmeyen düşük şarj durumlarını da önler. BMS modülü düşük şarj durumunu önlemesi ile sülfatlaşma ve kapasite kayıplarını limitlemeye yardımcı olur.
- BMS ile akülerin şarj edilmesi : Akü 3’ün şarjı azaltılarak aşırı şarj edilmesi(gaz çıkışı olması) önlenir. Akü 2’ nin şarj edilmesi normal şekilde devam eder ve hedef şarj voltajı elde edilene kadar yükseltilir. Akü 1 regüle edilmeden, istenen şekilde voltajı artarak şarj gerçekleştirilir.
- Akü Problemlerini Erken Tespit Edilir: Akülerin izlenmesi ile Sülfatlaşma, korozyon, gaz oluşumu, ısınması benzeri tipik akü problemleri erken teshis edilebilir. BMS Modül ile izlenebilen empedans ve sıcaklık değişimi bu gibi sorunların başladığını gösterebilir.
- Sülfatlaşmayı Önler: Sülfatlaşma UPS aküleri için sıklıkla karşılaşılan bir problemdir. Akülerin sürekli float(tampon) şarj seviyesinde tutulması veya uzun süreler boyunca şarjsız bırakan bir şarj etme prensibine tabi tutulmasından kaynaklanmaktadır. Uygun regülasyon olmadan, UPS boost şarjdan float şarja geçtiğinde bütün akülerin full şarj edildiği garanti edilemez. Genellikle bu gerçekleştiğinde, bazı aküler aşırı şarj olurken, diğerlerinin şarjı tamamlanmamış olur. Dengeleme işlemi bütün aküleri dengeleme voltajında tutmakla ve ideal sağlıklı durunu korumakla sülfatlaşmayı geciktirir.
- Asit Tabakalaşması Algılama: Bir kurşun asit hücresini şarj ederken plakalarda yüksek yoğunluklu asit oluşur. Bu ağır asit damlaları yer çekimi nedeniyle hücrenin aşağısına toplanırken, daha düşük yoğunluklu asit hücrenin üzerine yükselir. Bu asit katmanlaşması kapasite kaybı ve/veya akü arızasına neden olabilir. BMS sistemi akünün empedansının yükselmesi ile bu durumu algılayarak kullanıcıya bilgi verir ve olası kapasite kaybı için önlem alınmasını sağlar.
- Akü Grubu Akımlarının Ölçülmesi: Birden çok akü grubu kullanılıyorsa UPS sadece toplam şarj/deşarj akımını ölçebilir, bu sebeple akü grupları arasındaki dengesizliği algılayamaz. BMS Sistemi ile her akü grubuna ait şarj/deşarj akımları ayrı ayrı ölçülüp gösterilebilmektedir. Akü grupları arasında akım değerlerinde dengesizlik tespit edildiğinde akü grubundaki problem teşhis edilebilir. Akü grubu akımının ölçülmesi aynı zamanda önemli toprak kaçağı hataları da tespit edilebilir.
- Bağımsız Akü Empedans(omik değeri) Ölçülmesi: Akü empedansı akünün ömrüne göre değişmektedir. Aküdeki yüksek empedans sonucu akü gerekli gücü sağlayamaz. Yüksek empedans aynı zamanda hata durumu meydana gelmeden önce zayıf kablo ve açık devre bağlantısını da göstermektedir. Akü çok kısa bir süre sonra(bir haftaya kadar) arıza çıkarabilir. Bu sebeple akü empedansını günlük olarak ölçmek aküleri deşarj etmeye gerek kalmaksızın hatalı akülerin tespitini sağlar. Empedansın durumundan akünün ömrü de hesaplanabilir.
- Akü Sıcaklıklarının Ölçülmesi: Akülerin ömrü normal şartlarda 20-25℃ sıcaklığa göre verilir. Akü sıcaklıkları belirtilen değerin dışında olması, akünün korozyon(bozulma) oranına etki ederek akülerin ömrünü kısaltır. 10 ℃ sıcaklık artışı bile, akünün ömrünü %50 azaltabilir. Her akünün sıcaklığının ölçülmesi yanlış iklimlendirmeden kaynaklanan lokal çevredeki sıcaklık problemlerini algılar. Ayrıca hatalı bağlantıdan ve aşırı şarj dalgalanmasından(ripple) kaynaklanan sıcaklık yükselmelerini de algılar. Sıcaklık değeri aküler için çok kritik bir öneme sahiptir. En önemlisi, akü sıcaklık ölçülmesi ile akülerde patlama, yanma, şişme olmadan erken müdahale imkanı verir.
- Finansal Yönden Faydaları: Çoğu kritik görev üstlenen sistemlerde enerji hatalarının önüne geçmek için aküler kullanılmaktadır. Akülere ihtiyaç olduğunda görevini yerine getiremiyorsa, sonuçları ve masrafları ciddi ölçüde yüksek olabilir. Ayrıca aküler daha sağlıklı koşullarda kullanılacağından akülerin değiştirilme periyotları da uzayacaktır.